Ga terug in de tijd - 10 prachtige historische plekjes in Alkmaar

Stadsgids met 10 plekjes

Van een pad door de moerassige gronden tot een stad vol verborgen pareltjes. Alkmaar heeft niet stil gestaan en dat zie je! Een grote stadsbrand, geheimzinnige bloedvlekken, aanvallen van een Fries rebellenleger en Spanjaarden. De geschiedenis van Alkmaar is niet saai te noemen. Ontdek met deze stadsgids plekjes die decor waren van dit alles en laat je verrassen door de verhalen. Lees meer

Bij binnenkomst

Loop je Alkmaar binnen vanaf het station. Dan zal de Grote Kerk het eerste zijn dat je ziet. Laat je naast van de buitenkant ook verwonderen door het interieur. Vanaf de Grote kerk kan je door de Langestraat, Alkmaars bekendste winkelstraat, richting d'Oude Stad wandelen. Onderweg kom je nog langs het oude Stadhuis waar je met geluk een bruidspaar van de trap af kunt zien komen. Eenmaal in d'Oude Stad waan je je in het oude handelsgedeelte van de stad. In de historische pakhuizen vind je nu tal van unieke winkeltjes en plekjes om te eten. Vergeet ook niet om door de Kooltuin te wandelen, één van Alkmaars mooiste straatjes.

Trek?

Bijzondere (en historische) plekjes voor een hapje en drankje vind je genoeg in Alkmaar. Een echte belevenis om te bezoeken! Heerlijk zit je ook bij 't Kruithuisje (niet te verwarren met vorig plekje). Je vindt deze galerie van 5 bij 5 meter verscholen onder grote kastanjebomen. Drink er een lekker kopje koffie of thee. Het Hof van Sonoy is onze laatste aanrader. In dit voormalige klooster vind je tegenwoordig een prachtig restaurant.

Beleef Alkmaar

Ben je in Alkmaar? Sla het Wildemanshofje en het Hofje van Splinter dan niet over. Het zijn beide prachtige verscholen plekjes met een eigen verhaal. Een mooie manier om meer te leren over Alkmaar is door mee te gaan met een Grachtenrondvaart (waarbij je 22 keer moet bukken voor lage bruggetjes) en door de collectie van het Stedelijk Museum te bekijken.

Duik Alkmaar in met deze stadsgids en beleef de geschiedenis van de stad! Deze gids is hieronder te downloaden en printen.

Alkmaar 10 bezienswaardigheden historie kerk hofjes oude stad

Gratis stadsgids

Alkmaar

Deel deze stadsgids

blank Foto Grote Kerk in Alkmaar, Zien, Bezienswaardigheden

Grote Kerk

Deze kerk uit de 15e eeuw is te bezichtigen. Het mooie interieur is daarnaast regelmatig toneel voor exposities, conventies en concerten.

blank Foto d'Oude Stad in Alkmaar, Zien, Bezienswaardigheden, Buurt, plein, park

d'Oude Stad

Laat je verrassen door het unieke karakter van de straatjes in dit stadsdeel. De oude koopmans- en pakhuizen bieden nu plek aan creatieve winkeltjes.

blank Foto Stadhuis in Alkmaar, Zien, Plek bezichtigen

Stadhuis

In de Langestraat kom je moeilijk om dit rijksmonument heen. Je kan hier regelmatig net getrouwde bruidsstellen van de trap af zien komen.

hint photo user action hint

Leuke B&B's in de binnenstad van Alkmaar

blank Foto Het Kruithuisje in Alkmaar, Eten & drinken, Koffie, Museum, Zien

Het Kruithuisje

Verscholen onder grote kastanjebomen ligt het Kruithuisje. Geniet in deze kleine galerie van 5 bij 5 meter van een kop koffie of thee.

blank Foto Hof van Sonoy in Alkmaar, Zien, Bezienswaardigheden

Hof van Sonoy

Dit gebouw heeft door de tijd heen vele functies gehad. Van klooster tot restaurant. Een plek waar de rijke historie nog steeds voelbaar is.

blank Foto Wildemanshofje in Alkmaar, Zien, Plek bezichtigen

Wildemanshofje

De ingang aan de Oudegracht is niet te missen dankzij de ‘wilde Hercules’. Achter de deur vind je een prachtige, symmetrisch aangelegde binnentuin.

hint photo hint photo

Onze aanraders voor een heerlijke lunch in Alkmaar

blank Foto Hofje van Splinter in Alkmaar, Zien, Plek bezichtigen

Hofje van Splinter

Even weg van de drukke en rumoerige binnenstad? Stap dan eens binnen bij dit verborgen hofje en geniet van de rust van deze historische binnentuin

blank Foto Grachtenrondvaart Alkmaar in Alkmaar, Doen, Wat doen tips

Grachtenrondvaart Alkmaar

Spring een rondvaartboot op en verken Alkmaar vanaf het water. Pas wel op! Tijdens de tocht moet je 22 keer bukken voor lage bruggetjes.

blank Foto Stedelijk Museum in Alkmaar, Zien, Musea & galleries

Stedelijk Museum

Historische fotocollecties, speelgoed uit de oude tijd, schilderkunst en moderne kunst. Leer de historie en cultuur van Alkmaar kennen.

hint photo hint photo

Kortingsacties voor een leuke activiteit in Alkmaar

blank Foto Kooltuin in Alkmaar, Zien, Plek bezichtigen, Rondwandelen

Kooltuin

Waar vroeger de moestuin van een kasteel lag is nu de kooltuin te vinden. Een van Alkmaars mooiste straatjes met een paar leuke winkels en een kroeg.

Bekijk de bron via de in iedere foto.

Meer kant-en-klare gidsen voor een dagje Alkmaar

Alkmaar sfeervol leukste winkels lunchrooms hotspots centrum

Gratis stadsgids

Alkmaar

In d’Oude Stad, waar oude pakhuizen vol winkels zitten

Winkelen Alkmaar mode schoenen laarzen accessoires lunch

Gratis stadsgids

Alkmaar

Sfeervolle kaasstad met prachtige oude stad

Winkelen Alkmaar delicatessenwinkels kookwinkels lunchrooms

Gratis stadsgids

Alkmaar

Sfeervolle kaasstad met prachtige oude stad

Lisa vertelt over verborgen pareltjes Alkmaar hotspots winkelen

Gratis stadsgids

Alkmaar

Lisa vertelt je over de verborgen pareltjes die je moet zien

Alle stadsgidsen


LeukeTip

Ontdek de Stad - In 5 minuten je eigen stadsgids

www.leuketip.nl

LeukeTip marker