De 19 meest bijzondere plekjes en musea om te bezoeken in Utrecht

Utrecht was één van de eerste steden van Nederland met stadsrechten en heeft al een lange geschiedenis. Na Amsterdam en Maastricht telt Utrecht het grootste aantal rijksmonumenten. Kenmerkend voor de stad is de Domtoren, vandaar dat Utrecht de Domstad wordt genoemd. De 112 meter hoge kerktoren is de hoogste van Nederland. Het historisch centrum wordt omringd door een singel en dwars door de stad lopen de Oudegracht en de Nieuwegracht. Langs de Oudegracht vind je de karakteristieke werven en werfkelders met leuke hotspots en terrasjes langs het water. Maak je eigen stadsgids en beleef de mooie kanten van Utrecht.


blank foto Het Utrechts Archief in Utrecht Zien Musea & galleries

Het Utrechts Archief

Tijdens een bezoek aan Het Utrechts Archief leren zowel de kinderen als de volwassenen alles over de geschiedenis van de stad.

blank foto Museum Speelklok in Utrecht Zien Musea & galleries

Museum Speelklok

Het Speelklok Museum is een ware muzikale beleving voor jong en oud. Tijdens de rondleiding leer je alles over de zelfspelende muziekinstrumenten.

blank foto Nederlands Volksbuurtmuseum in Utrecht Zien Museum bezoeken

Nederlands Volksbuurtmuseum

Een museum over Nederlandse volksbuurten. Beleef de interactieve steeg, historische verhalen, de bakkerswinkel, luister naar straatmuziek en meer.

blank foto Zeven Steegjes in Utrecht Zien Bezienswaardigheden

Zeven Steegjes

Kleine mooi gerestaureerde volksbuurt in de binnenstad met een knus karakter. Dwaal door de smalle straatjes en steegjes langs de arbeiderswoningen.

blank foto Het Spoorwegmuseum in Utrecht Zien Museum bezoeken

Het Spoorwegmuseum

Laat je verrassen in Het Spoorwegmuseum en bewonder alle fascinerende verhalen rondom treinen, uitvindingen en andere bijzondere transporten.

blank foto DOMunder in Utrecht Doen Bezienswaardigheden, Activiteiten

DOMunder

Voor een unieke ervaring tijdens je dagje Utrecht bezoek je DOMunder. Ga er op ontdekkingstocht door de 2000 jaar geschiedenis van het Domplein.

blank foto Werfkelders in Utrecht Zien Plek bezichtigen, Rondwandelen

Werfkelders

Wanneer je Utrecht bezoekt kan je de werfkelders niet missen. Het zijn er maar liefst 732 en waren vroeger bedoeld als opslagruimte of als doorgang.

Ontdek de leukste plekjes om te winkelen


Winkels
blank foto Domkerk in Utrecht Zien Bezienswaardigheden

Domkerk

De prachtige, gotische kerk in het bruisende centrum van de stad heet de Domkerk. Deze markante bezienswaardigheid is niet te missen in Utrecht.

blank foto Kunstruimte KuuB in Utrecht Zien Museum Activiteit Evenement

Kunstruimte KuuB

Liefhebbers van kunst en cultuur kunnen hun hart ophalen bij KuuB. In de mooie ruimte worden prachtige kunstwerken geëxposeerd.

blank foto Universiteitsmuseum Utrecht in Utrecht Zien Musea & galleries, Activiteiten

Universiteitsmuseum Utrecht

Het Universiteitsmuseum Utrecht is ontzettend interessant voor jong en oud. Ontdek de onderzoeker in jezelf en leer alles over dieren en experimenten.

blank foto nijntje museum in Utrecht Zien Musea & galleries

nijntje museum

Ga tijdens een dagje Utrecht gezellig met het gezin naar het nijntje museum waar kleintjes op ontdekking gaan, samen met nijntje en haar vriendjes.

blank foto Museum Catharijneconvent in Utrecht Zien Museum bezoeken

Museum Catharijneconvent

In het Museum Catharijneconvent leer je meer over het christendom in Nederland en ontdek je de prachtige schatkamer en kunstwerken.

blank foto Domtoren in Utrecht Zien Plek bezichtigen, Wat doen tips

Domtoren

Kom in hogere sferen en beklim de Domtoren tijdens een rondleiding. Met een hoogte van maar liefst 112 meter is het de hoogste toren van Nederland.

blank foto Sonnenborgh museum in Utrecht Zien Musea & galleries, Activiteiten

Sonnenborgh museum

Hoe ontstaat wind eigenlijk? En hoe ontcijfer je de geheimen van de zon? Dit leer en ontdek je allemaal in het Sonnenborgh museum.

blank foto Centraal Museum in Utrecht Zien Musea & galleries

Centraal Museum

Het Centraal Museum laat je kennis maken met zowel prachtige oude kunst als nieuw design van grote namen zoals Dick Bruna en Gerrit Rietveld.

blank foto Museum voor het Kruideniersbedrijf in Utrecht Zien Musea & galleries

Museum voor het Kruideniersbedrijf

Waan je even in de tijd van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw en vergeet ook niet het sfeervolle (snoep)winkeltje te bezoeken.

blank foto GrachtenGalerie in Utrecht Zien Musea & galleries

GrachtenGalerie

Aan de Oudegracht boven de historische werfkelders kun je bij de GrachtenGalerie prachtige kunstwerken bekijken van jonge en gevestigde kunstenaars.

blank foto Willibrordkerk Utrecht in Utrecht Zien Plek bezichtigen

Willibrordkerk Utrecht

De prachtig gedecoreerde neogotische Willibrordkerk is een echte bezienswaardigheid in Utrecht en het hele jaar door geopend voor publiek.

blank foto Sint Augustinuskerk in Utrecht Zien Bezienswaardigheden

Sint Augustinuskerk

De imposante Sint Augustinuskerk vind je aan de Oudegracht in het centrum van Utrecht. De grote zuilen geven je een bijzonder welkom.

Bekijk de bron via de in iedere foto.

LeukeTip

Ontdek de Stad - In 5 minuten je eigen stadsgids

www.leuketip.nl

LeukeTip marker