Ontdek kunst, historie en een goede kop koffie in Leeuwarden

Stadsgids met 13 plekjes

In Leeuwarden, de trots hoofdstad van Fryslân, kan je heerlijk een dagje ronddwalen. De binnenstad heeft namelijk genoeg in petto voor degene die tijdens zijn dagje stad veel wil zien. Laat je met deze stadsgids in je hand leiden langs de mooie musea die deze stad rijk is en bekijk unieke monumenten. Aan een pauze in stijl is ook gedacht met een paar bijzondere plekjes voor een tussenstop. Lees meer

Musea: dat is nog lastig kiezen!

De hoofdstad van de provincie Friesland kan hier natuurlijk niet zonder, het Fries Museum. Hier kan je aan de hand van vele tentoonstellingen meer te weten komen over Friesland. Ben je meer benieuwd naar de natuur die de streek rijk is? Bezoek dan Natuurmuseum Fryslân. Een echt doe-museum waar je een potvis van nabij kunt zien en over de bodem van een sloot kan lopen. Keramiekmuseum Princessehof vind je ook in de binnenstad en staat vol keramische kunstwerken van toonaangevende kunstenaars zoals Karel Appel, Picasso, Lucebert en Armando. Een andere aanrader is Museum de Grutterswinkel waar je terug kunt gaan in grootmoeders tijd. Bewonder de tentoonstellingen en authentiek ingerichte kamers.

575 rijksmonumenten

De binnenstad van Leeuwarden is gevuld met maar liefst 575 rijksmonumenten. Op deze stadsgids staan er een paar die je zeker niet mag missen. Zoals het statige stadhuis. De Jacobijnerkerk en Sint Bonifatiuskerk zijn beiden een bezoek waard. De eerste is gebouwd in een indrukwekkende gotische stijl, de tweede kan je beklimmen! Het Boshuisengasthuis is een verborgen hofje waar je even binnen kunt lopen, kijk er rond en voel de rust. De Oldehove is het laatste maar misschien wel meest unieke monument. De scheve, niet afgemaakte toren kent een lange geschiedenis. Leer hier meer over en ga voor een gave klim naar de top.

Even op krachten komen

Tijdens een stedentrip kan je natuurlijk niet de hele dag rond blijven rennen. Even op krachten komen is ook heel belangrijk. Doe dit in stijl met een kop koffie in het eeuwenoude pand van de Stadswaag. Het Broodhuys is ook een ideale plek voor een tussenstop. Eet er een rijk belegd broodje, een goede hamburger of lekker soepje in combinatie met een kop koffie. Zin in iets sterkers? Ga dan voor een borrel in het sfeervolle Paddy O'Ryan.

Zin in dit dagje Leeuwarden? Download deze stadsgids dan hieronder, print hem uit en ga ermee op pad. Veel plezier!

Leeuwarden stadsgids monumenten musea historie kop koffie

Gratis stadsgids

Leeuwarden

Deel deze stadsgids

blank Foto Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, Zien, Museum bezoeken

Natuurmuseum Fryslân

Ga op avontuur in de natuur. Laat je verwonderen door de schatten van kapitein Severein, de imposante kaken van een blauwe vinvis en nog veel meer.

blank Foto Museum de Grutterswinkel in Leeuwarden, Zien, Musea & galleries

Museum de Grutterswinkel

Ga terug in grootmoeders tijd en bewonder de tentoonstelling en alle authentiek ingerichte kamers onder het genot van koffie en een echt Frysk Dúmke.

blank Foto Fries Museum in Leeuwarden, Zien, Musea & galleries, Activiteiten

Fries Museum

Wil jij meer te weten komen over Friesland tijdens een gezellig dagje in de stad? Bezoek dan eens het Fries Museum in Leeuwarden.

blank Foto Keramiekmuseum Princessehof in Leeuwarden, Zien, Museum bezoeken

Keramiekmuseum Princessehof

In het keramiekmuseum Princessehof vind je keramische kunstwerken van toonaangevende kunstenaars zoals Karel Appel, Picasso, Lucebert en Armando.

hint photo hint photo

Ontdek excursies, rondwandelingen en andere activiteiten in Leeuwarden

blank Foto Galerie de Roos van Tudor in Leeuwarden, Zien, Musea & galleries

Galerie de Roos van Tudor

Voor liefhebbers van hedendaagse kunst is Galerie de Roos van Tudor een leuke stop tijdens een dagje in de stad.

blank Foto Jacobijnerkerk in Leeuwarden, Zien, Bezienswaardigheden

Jacobijnerkerk

De prachtige Grote of Jacobijnerkerk staat in het centrum van Leeuwarden en is tussen 1275 en 1310 gebouwd in een indrukwekkende gotische stijl.

blank Foto Boshuisengasthuis in Leeuwarden, Zien, Bezienswaardigheden

Boshuisengasthuis

Het pittoreske hofje het Boshuisengasthuis is een Rijksmonument in Leeuwarden. Het is leuk om er een kijkje te nemen en de rust te voelen.

blank Foto Stadhuis in Leeuwarden, Zien, Plek bezichtigen

Stadhuis

Midden in het centrum van Leeuwarden ligt het Stadhuis. Dit mooie gebouw is in 1715 gebouwd en heeft in de loop der tijd veel wijzigingen gekend.

hint photo hint photo

De leukste hotels in het centrum van Leeuwarden

blank Foto Sint Bonifatiuskerk in Leeuwarden, Zien, Plek bezichtigen, Wat doen tips

Sint Bonifatiuskerk

De Sint Bonifatiuskerk kent een lange geschiedenis en is een lust voor het oog. 's Zomers kan je de prachtige kerk bezoeken en de toren beklimmen.

blank Foto De Oldehove in Leeuwarden, Zien, Plek bezichtigen, Wat doen tips

De Oldehove

Deze scheve, niet afgemaakte toren kent een lange geschiedenis en is ondanks zijn bijzondere, unieke uiterlijk een belangrijk symbool in Leeuwarden.

blank Foto Paddy O'Ryan in Leeuwarden, Eten & drinken, Gezellig borrelen, Beleven

Paddy O'Ryan

Voor een gezellige avond borrelen, eten en genieten van live muziek in een fijne ambiance moet je zeker eens Paddy O'Ryan bezoeken.

blank Foto Het Broodhuys in Leeuwarden, Eten & drinken, Koffie, Lunch, Tussendoor

Het Broodhuys

Voor een lekker broodje, een goede hamburger of een smaakvol soepje in combinatie met een kop koffie ben je bij Het Broodhuys aan het juiste adres.

Kortingsacties voor een leuke activiteit in Leeuwarden

Stadswaag

Hier geniet je in historische sferen van een smakelijke lunch of een heerlijke High Tea. De sfeervolle inrichting en het fijne terras maken het af.

Bekijk de bron via de in iedere foto.

Meer kant-en-klare gidsen voor een dagje Leeuwarden

stadgids Leeuwaarden tips musea winkeltjes restaurants

Gratis stadsgids

Leeuwarden

Plaatselijke ondernemer Monique laat je de stad zien

10 leukste plekjes lunchen koffie Leeuwarden stadsgids

Gratis stadsgids

Leeuwarden

10 koffietentjes en lunchrooms met ieder hun eigen verhaal

Alle stadsgidsen


LeukeTip

Ontdek de Stad - In 5 minuten je eigen stadsgids

www.leuketip.nl

LeukeTip marker