De 20 meest bijzondere plekjes en musea om te bezoeken in Dordrecht

In deze oude stad, ingesloten tussen waterwegen, valt genoeg te zien. In het veelal onontdekte Dordrecht ontdek je namelijk een ontelbare hoeveelheid historische monumenten en bezienswaardigheden. Ook leuk is het museumaanbod, met onder andere het Nationaal Onderwijsmuseum en het Dordrechts museum, een plek vol topstukken van bekende kunstschilders. Ga je een dagje naar Dordrecht? Bewaar je favoriete plekjes dan op je eigen stadsgids. Je beleeft zo makkelijk het allerleukste van de stad.


blank Huis van Gijn in Dordrecht Zien Museum bezoeken

Huis van Gijn

In dit fraaie huis staat de tijd al ruim een eeuw stil. Neem er een kijkje in het leven van een familie op stand rond 1900 en laat je verwonderen.

blank Regenten- en Lenghenhof in Dordrecht Zien Bezienswaardigheden

Regenten- en Lenghenhof

Dit hofje bestaat eigenlijk ui 4 hofjes, door poorten met elkaar verbonden. De woningen waren aanvankelijk bedoeld voor berooide gezinnen en vrouwen.

blank Arend Maartenshof in Dordrecht Zien Bezienswaardigheden

Arend Maartenshof

Arend Maartenszoon, die bekend stond als geldwolf, liet dit hofje in 1625 bouwen om zijn reputatie te verbeteren. Ontdek de regentenkamer en de rust.

blank Molen Kyck over den Dyck in Dordrecht Zien Bezienswaardigheden, Activiteiten

Molen Kyck over den Dyck

De enige bewaarde molen van de stad, gebouwd in 1612. Volg een rondleiding en leer over de geschiedenis, neem daarnaast een kijkje in de molenwinkel.

blank Stadhuis in Dordrecht Zien Bezienswaardigheden

Stadhuis

Dit fraaie stadshuis van Dordrecht gebouwd in renaissance stijl en gelegen aan het stadhuisplein wordt tegenwoordig gebruikt voor evenementen.

blank Dordrechts Museum in Dordrecht Zien Musea & galleries

Dordrechts Museum

Het begon in 1842 met één schilderij. Sindsdien is de collectie flink uitgegroeid. Ontdek zes eeuwen Nederlandse schilderkunst.

blank Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht Zien Musea & galleries

Nationaal Onderwijsmuseum

Dit museum heeft de grootste collectie ter wereld op het gebied van onderwijs, meer dan 390.000 voorwerpen. Bekijk er veelzijdige tentoonstelling.

Ontdek de leukste plekjes om te winkelen


Winkels
blank Pictura Dordrecht in Dordrecht Zien Museum bezoeken

Pictura Dordrecht

Het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland, opgericht in 1774. Pictura organiseert jaarlijks 8 hedendaagse kunsttentoonstellingen.

blank Groothoofdspoort in Dordrecht Zien Bezienswaardigheden

Groothoofdspoort

Deze van oorsprong gotisch gebouwde stadspoort ligt op het punt waar de drie rivieren, de Oude Maas, de Merwede en de Noord samenkomen.

blank Museum 1940-1945 in Dordrecht Zien Museum bezoeken

Museum 1940-1945

Dit museum brengt Dordrecht in WOII in beeld. De mobilisatie, de inval, het dagelijks leven, de bezetting, het verzet, van alles komt aan bod.

blank Scheffersplein in Dordrecht Zien Koffie Lunch Borrel Buurt

Scheffersplein

Rondom dit centrale plein bevinden zich vele restaurants en cafés. Vooral in de zomermaanden een populaire plek om een terrasje te pakken.

blank Park Merwestein in Dordrecht Zien Plek bezichtigen, Rondwandelen

Park Merwestein

Het oudste stadspark van Dordrecht is ontstaan uit een oud landgoed. Leuk om een rondwandeling te maken en een kijkje te nemen bij het hertenkamp.

blank Schroevendok Straatman in Dordrecht Zien Bezienswaardigheden

Schroevendok Straatman

De opvallende scheepslift in de Wolwevershaven wordt gebruikt bij de reparatie van scheepsroeren en schroeven.

blank Lange IJzeren brug in Dordrecht Zien Buurt, plein, park

Lange IJzeren brug

Een gietijzeren stadsbrug die in 1856 gelegd is op de plaats waar ooit de Lange Houten brug te vinden was. Een plek met mooi uitzicht over de haven.

blank Het Hof van Nederland in Dordrecht Zien Musea & galleries

Het Hof van Nederland

In de Statenzaal van dit museum werd de basis van Republiek der Verenigde Nederlanden gelegd, de voorloper van ons Nederland van nu.

blank Grote Kerk in Dordrecht Zien Plek bezichtigen

Grote Kerk

Een middeleeuws gebouw uit de 11e eeuw met veel historie. Dankzij het imposante uiterlijk en rijke interieur het belangrijkste monument van de stad.

blank Augustijnenkerk in Dordrecht Zien Bezienswaardigheden

Augustijnenkerk

Deze middeleeuwse kerk is op zaterdag te bezoeken. De geschiedenis van het gebouw gaat terug tot 1293 toen het behoorde tot het Augustijnenklooster.

blank Energiehuis in Dordrecht Doen Bezienswaardigheden, Activiteiten

Energiehuis

Culturele hotspot in een oude elektriciteitscentrale waar het bruist van de energie met muziek, theater, dans, kunst, eten & drinken en festivals.

blank Het Dordts Patriciërshuis in Dordrecht Zien Museum bezoeken

Het Dordts Patriciërshuis

Laat je meenemen naar de 18e eeuw in de prachtig ingerichte stijlkamers van dit monumentale pand met originele meubels uit de periode van Louis XVI.

blank Wolwevershaven in Dordrecht Zien Buurt, plein, park

Wolwevershaven

Ga terug in de tijd in dit historische havengebied van Dordrecht. Bewonder de monumentale koopmanshuizen en oude schepen die hier zijn aangemeerd.

Bekijk de bronnen via de in de foto's.

Missen we jouw favoriete plek in Dordrecht?

Laat jouw plek opvallen op LeukeTip


LeukeTip

in 5 minuten je eigen stadsgids

www.leuketip.nl

LeukeTip marker