Treed in Delft in de voetsporen van schilder Vermeer

Stadsgids met 6 plekjes

Ga op ontdekkingstocht naar het leven van de 17de-eeuwse meester van het licht: Johannes Vermeer. Deze beroemde schilder uit de Gouden Eeuw bracht een groot deel van zijn leven door in Delft. Hij wordt ook wel de ‘Sfinx van Delft’ genoemd omdat over het leven van de mysterieuze schilder zo weinig bekend is. Volg zijn spoor tijdens een dagje Delft! Lees meer

We beginnen bij het begin

Vermeer komt uit een echt Delfts gezin. Zo woonde zijn vader een groot deel van zijn jeugd in de buurt van de Beestenmarkt. Hij trouwde met de Amsterdamse Digna Baltens, samen gingen ze aan de Voldersgracht 25 wonen, in herberg ‘De vliegende vos’. Het is niet helemaal duidelijk wanneer Vermeer is geboren, maar hij werd in 1632 gedoopt in de Nieuwe Kerk. Op 9-jarige verhuisde het gezin van de Voldersgracht naar herberg ‘Mechelen’, gelegen op de hoek van de Markt en de Oude Manhuissteeg. Zowel ‘De vliegende vos’ en ‘Mechelen’ bestaan ondertussen niet meer. Er is wel een gedenksteen te vinden op het pand naast dat waar ‘Mechelen’ zich ooit bevond. Al klopt de tekst die er staat niet. Vermeer is er niet geboren, daarnaast is zijn voornaam niet Jan. Dit laat alweer zie hoe weinig er over het leven van de schilder bekend is.

Kunst van Vermeer

Na een aantal schilderijen met religieuze en mythologische onderwerpen veranderde Vermeer van onderwerp. Hij begon intieme, serene en ‘goedburgerlijke’ taferelen te schilderen. Op de schilderijen zijn mensen te zien die bezig zijn met dagelijkse activiteiten. Twee schilderijen met een ander onderwerp zijn ‘Het straatje’ en ‘Gezicht op Delft’ (hierboven te zien), beide geven deze een mooi beeld van de stad van toen.

Rampjaar 1672

In dit jaar was de situatie in Nederland erg onrustig. De kunstmarkt stortte hierdoor ook in. Vermeer verkocht in die tijd maar weinig schilderijen en verviel in somberheid. Aan het einde van 1675 zakte hij in elkaar, hij overleed anderhalve dag later. Zijn begrafenis was in de Oude kerk, hier is ook zijn grafsteen te ontdekken. Kijk dus uit dat je niet op hem stapt!

In het Vermeer Centrum zijn alle schilderijen van de schilder als reproducties te zien. Ook vind je er informatie over de tijd waarin Vermeer leefde en het atelier waarin hij werkte. Op deze gids vind je verder Museum Prinsenhof. Hier vind je geen schilderijen van Vermeer maar wel van zijn tijdgenoten. Download deze stadsgids hieronder en ga Vermeer achterna!

Delft gids in voetsporen Vermeer kunstschilder historie

Gratis stadsgids

Delft

Deel deze stadsgids

blank Foto Beestenmarkt in Delft, Zien, Borrel, Diner, Buurt

Beestenmarkt

Na vele functies is dit plein tegenwoordig vooral een gezellige plek waar je lekker kunt eten en drinken. Terrasjes en restaurantjes genoeg.

blank Foto Nieuwe Kerk in Delft, Zien, Plek bezichtigen, Wat doen tips

Nieuwe Kerk

Een kerk met een Koninklijke allure. In deze kerk bevindt zich de koninklijke grafkelder waar de Oranjes hun laatste rustplaats vinden.

blank Foto Markt in Delft, Zien, Gezellig borrelen, Rondwandelen

Markt

Een groot en historisch marktplein waar je kunt genieten op een terras met het mooie uitzicht op de Nieuwe Kerk en het stadhuis.

hint photo user action hint

Leuke B&B's in de binnenstad van Delft

blank Foto Oude Kerk in Delft, Zien, Plek bezichtigen

Oude Kerk

De prachtige gebrandschilderde glas-in-loodramen brengen je terug naar de vroege middeleeuwen. Ontdek hier ook de graven van een aantal beroemdheden.

blank Foto Vermeer Centrum in Delft, Zien, Museum bezoeken

Vermeer Centrum

In het Vermeer Centrum Delft kan je op ontdekkingstocht door het leven, het werk en de stad van deze 17de-eeuwse schilder Vermeer.

blank Foto Museum Prinsenhof in Delft, Zien, Musea & galleries

Museum Prinsenhof

Leer hier aan de hand van een uitgebreide collectie schilderijen, aardewerk en gebruiksvoorwerpen veel over de Nederlandse geschiedenis.

Bekijk de bron via de in iedere foto.

Meer kant-en-klare gidsen voor een dagje Delft

Top 10 lunchen Delft koffie broodjes biologisch betaalbaar

Gratis stadsgids

Delft

10 hotspots voor lunch. Van saladebar tot gezellig stadscafé

5 top restaurants binnenstad Delt heerlijk diner sfeervol

Gratis stadsgids

Delft

Bij deze 5 heel verschillende plekken is dineren een feest

Eerlijk en duurzaam dagje winkelen in Delft

Gratis stadsgids

Delft

Stad van de Oranjes, Delfts Blauw, Vermeer en studenten

Hartje Delft unieke winkels koffie lunch historie centrum

Gratis stadsgids

Delft

Ontdek Hartje Delft, een hip winkelgebied vol karakter

Alle stadsgidsen


LeukeTip

Ontdek de Stad - In 5 minuten je eigen stadsgids

www.leuketip.nl

LeukeTip marker