15 plekken in Maastricht die je gezien moet hebben

Kant-en-klare stadsgids met 15 plekjes

Kom tijdens een dagje Maastricht alles te weten over deze mooie stad. De binnenstad zit vol plekjes en bezienswaardigheden die ieder het verhaal van de stad op hun eigen manier vertellen. Bekijk middeleeuwse stadswallen, oude basilieken en diverse musea. Wat cultuur en historie betreft heeft deze Limburgse stad genoeg te bieden. Lees meer

Historische plekjes

Het eerste plekje in deze stadsgids is het stadhuis van Maastricht. Het gebouw, dat sinds 1664 het gemeentehuis van de stad is, geldt al belangrijk voorbeeld van het Hollands classicisme. Twee andere imposante gebouwen in de stad zijn ten eerste de Onze Lieve Vrouwe Basiliek. Deze kerk staat op de UNESCO lijst en heeft een schatkamer vol kunsthistorische voorwerpen. Maar ook de Basiliek van Sint Servaas herbergt schatten, en wel de grootste van Maastricht. Zo vind je er de kist van Sint Servaas en veel religieuze voorwerpen. In Maastricht zijn ook twee molens te vinden, de Bisschopsmolen en Leeuwenmolen. De Bisschopsmolen is de oudste draaiende watermolen van ons land.

Oude stadswallen

Op diverse plekken in Maastricht kan je een deel van de oude stadswal zien. De voormalige stadspoort, de Helpoort, bijvoorbeeld. Ook wel Ekerpoort, Hoogbruggepoort, Alde Poort op den Ancker, Kruittorenpoort of De Twee Torens genoemd. Het lang Grachtje en Klein grachtje brengen je ook terug in de tijd. In deze twee straten zie je de middeleeuwse stadswallen duidelijk terug. Een bijzonder gezicht. De mooi gerestaureerde Pater Vincktoren was ook onderdeel van de stadsmuur en is gelegen in de Faliezusterspark. Vanuit dit park loop je tevens zo het Stadspark in, een mooie plek om even te relaxen.

Prachtige musea

Naast historische plekjes is Maastricht ook veel musea rijk. Er zit voor ieder wat wils tussen. Zo leer je in het Drukkunstmuseum alles over dit artistieke, ambachtelijke proces. Wil je meer weten over het verhaal van Maastricht? Dan is Museum aan het Vrijthof een aanrader. Ligt je interesse meer bij de natuur? Zet dan het Natuurhistorisch Museum op je to-do list. Voor moderne en hedendaagse kunst kan je daarnaast een bezoek brengen aan het Bonnefantenmuseum.

Op deze stadsgids vind je verder de VVV, waar het behulpzame personeel je graag nog meer vertelt over de stad. Voor een rustmomenten, een hapje en drankje kan je verder even uitblazen op het gezellige Sint Amorsplein.

Je merkt het al, er is genoeg te doen in Maastricht! Download deze gids en ga op ontdekking. Je kan de gids bekijken op je mobiel maar ook printen en in je zak steken.

Maastricht 15 tips bezienswaardigheden cultuur historisch

Gratis stadsgids

Maastricht

Deel deze stadsgids


blank Stadhuis in Maastricht Zien Bezienswaardigheden Markt centrum

Stadhuis

Het stadhuis staat midden op de Markt in het centrum van Maastricht en heeft een rijke, grotendeels 18e-eeuwse inrichting.

blank Onze Lieve Vrouwe Basiliek in Maastricht Zien Museum bezoeken, Plek bezichtigen

Onze Lieve Vrouwe Basiliek

Deze romaanse kerk in het midden van het centrum wordt ook wel Sterre-der-Zee genoemd. De grotendeels middeleeuwse kerk staat op de UNESCO lijst.

blank Basiliek van Sint Servaas in Maastricht Zien Bezienswaardigheden

Basiliek van Sint Servaas

Deze imposante basiliek koestert de grootste schatten van Maastricht. Ontdek bijzondere voorwerpen in de schatkamer die je hier kan bezoeken.

blank Bisschopsmolen in Maastricht Zien Lunch Zien Activiteit bakkerij

Bisschopsmolen

De Bisschopsmolen ligt in hartje Maastricht. Het is de oudste draaiende watermolen van Nederland. Maak kennis met het ambacht van molenaar.

blank Leeuwenmolen in Maastricht Zien Plek bezichtigen stadspark

Leeuwenmolen

De Leeuwenmolen stamt uit het jaar 1694 en was vroeger de oudste graan- en looimolen op de Jeker. Tegenwoordig is het leuk om er een kijkje te nemen.

blank Helpoort in Maastricht Zien Bezienswaardigheden stadspoort torens

Helpoort

De Helpoort, ook wel Jekerpoort, Hoogbruggepoort, Alde Poort op den Ancker, Kruittorenpoort of De Twee Torens genoemd is een voormalige stadspoort.

blank Lang Grachtje en Klein Grachtje in Maastricht Zien Bezienswaardigheden

Lang Grachtje en Klein Grachtje

In deze twee straten zie je de middeleeuwse stadswallen duidelijk terug. Deze straten kennen zeven rijksmonumenten, allemaal deel van de stadswal.

blank Pater Vincktoren in Maastricht Zien Plek bezichtigen, Rondwandelen Stadspark

Pater Vincktoren

Deze van oorsprong 14e-eeuwse waltoren was onderdeel van de tweede middeleeuwse stadsmuur en is gelegen in het Faliezusterspark.

Zin om lekker wat te eten of drinken?


Horeca
blank Stadspark in Maastricht Zien Buurt, plein, park wandelen relaxen

Stadspark

Een mooie plek om rond te wandelen of even te relaxen. Je vindt dit stadspark aan de rand van het centrum van de stad.

blank Drukkunstmuseum in Maastricht Zien Musea & galleries drukkerij atelier

Drukkunstmuseum

Het museum is intiem, sfeervol en vertelt je alles over de drukkunst van vroeger tot nu. Je krijgt er het artistieke, ambachtelijke proces te zien.

blank Museum aan het Vrijthof in Maastricht Zien Musea & galleries expositie historie

Museum aan het Vrijthof

Ontdek dit museum in een van de oudste gebouwen van Maastricht. Laat je er verrassen door grensverleggende tentoonstellingen met wisselende thema's.

blank Natuurhistorisch Museum in Maastricht Zien Museum bezoeken exposities

Natuurhistorisch Museum

Leer alles over de invloed van de mens op het landschap, planten en dieren in de laatste 250.000 jaar. Gevestigd in een sfeervol stukje Maastricht.

blank Bonnefantenmuseum in Maastricht Zien Museum bezoeken moderne kunst toren

Bonnefantenmuseum

In deze met zink beklede koepeltoren is een collectie te vinden die bestaat uit oude, moderne en hedendaagse kunst.

blank Sint Amorsplein in Maastricht Zien Buurt, plein, park plein cafés

Sint Amorsplein

Het plein bevindt zich midden in het centrum. Met zijn knusse uitstraling en omringende historische gebouwen kun je hier lekker ontspannen.

VVV

Voor alles over Maastricht en omgeving ben je hier op het juiste adres. Het behulpzame personeel helpt je graag aan handige informatie.

Bekijk de bronnen via de in de foto's.

Meer kant-en-klare gidsen voor een dagje Maastricht

Gratis stadsgids

Maastricht

6 hotspots waar heerlijke koffie, lunch en taart vindt

Gratis stadsgids

Maastricht

15 plekken die je als echte fashionista niet over mag slaan

Alle gidsen


LeukeTip

in 5 minuten je eigen stadsgids

www.leuketip.nl

LeukeTip marker