15 plekken in Haarlem die je gezien moet hebben

Kant-en-klare stadsgids met 15 plekjes

Op deze gids vind je 15 plekjes die Haarlem maken tot de stad die het is. Iedere stad heeft wel plekjes die je nergens anders vindt. Sommige staan in iedere reisgids, andere zijn nét wat lastiger te vinden. In deze gids vind je een mix van historische plekjes, prachtige musea en unieke hotspots om wat te eten. Lees meer

Om te bekijken

In Haarlem zal je de Grote Markt met daaraan de Grote Kerk niet snel missen. Kijk binnen in de kerk of zoek op dit levendige plein de gezelligheid op bij een restaurant. Andere bijzondere plekjes in het centrum zijn de Amsterdamse Poort, Fotogalerie de Gang en Drogisterij A.J. Van Der Pigge waar de tijd sinds 1849 stil lijkt te hebben gestaan. Een ander prachtig plekje in deze stadsgids is het Teylers Hofje. Ontdek achter de pompeuze ingang een oase van rust waar je lekker even kan uitblazen.

Unieke musea

Wat betreft musea zit je goed in Haarlem. Kiezen is alleen lastig. Bewonder in het Frans Hals Museum de mooiste en grootste werken van de gelijknamige schilder. Bekijk een collectie van kunst en wetenschap in het prachtige Teylers Museum. Zin in wat anders? Dan kan je er ook voor kiezen om ondergronds te gaan. In het Archeologisch Museum leer je de geschiedenis van Haarlem kennen aan de hand van vondsten uit de bodem. Blijf je toch liever boven de grond? Dan kan je ook een bezoek brengen aan De Hallen. In dit museum vind je hedendaagse kunst die de moderne samenleving kritisch onder de loep neemt. Het Dolhuys is ook in deze stadsgids te vinden. Dit museum van de geest brengt de mens in al haar facetten in beeld, in het bijzonder van mensen die in Nederland afwijken van de geldende norm.

Even bijkomen?

Door de stad wandelen maakt hongerig. Speciaal daarom zijn in deze stadsgids ook een paar bijzondere plekken te vinden waar je op kracht kunt komen. Rust bijvoorbeeld even uit bij Restaurant Zuidam. Een uniek plekje aan de voet van Molen de Adriaan met prachtig uitzicht over het Spaarne. Taverne de Waag vind je ook aan het Spaarne. In het historisch muziekcafé treden regelmatig gevestigde namen en talentvolle muzikanten van over de hele wereld op. Het perfecte plekje om de dag af te sluiten is toch wel de Jopenkerk. Een voormalig godshuis dat omgetoverd is tot een moderne stadsbrouwerij en grand café, echt super mooi.

Zin om dit alles zelf te ontdekken? Download de stadsgids hieronder en ga op pad.

Bezienswaardigheden Haarlem 15 hoogtepunten musea hofjes

Gratis stadsgids

Haarlem

Deel deze stadsgids


blank Grote Kerk in Haarlem Zien Bezienswaardigheden Sint-Bavo gotisch

Grote Kerk

Een herkenningspunt in de stad. De middeleeuws kerk is optrokken in de gotische bouwstijl en gelegen aan de Grote Markt.

blank Grote Markt in Haarlem Zien Koffie Borrel Buurt plein terrasjes bar

Grote Markt

In het hartje van het centrum van Haarlem vind je de Grote Markt. Het plein is de ideale locatie om even te relaxen dankzij de vele terrasjes.

blank Amsterdamse poort in Haarlem Zien Bezienswaardigheden stadspoort

Amsterdamse poort

Al sinds ongeveer 1400 verwelkomt deze poort je in Haarlem. Het is de enige poort die nog over is van de oorspronkelijke twaalf poorten.

blank Drogisterij A.J. Van Der Pigge in Haarlem Winkelen Hobby & vrije tijd thee kruiden

Drogisterij A.J. Van Der Pigge

In 1849 opende Antonie van der Pigge zijn ‘affaire in droogerijen en specerijen’, vandaag de dag bestaat de bijzondere drogisterij nog steeds.

blank Teylers Hofje in Haarlem Zien Bezienswaardigheden, Buurt, plein, park rust relaxen

Teylers Hofje

Dankzij de grote pompeuze ingang is het Teylers Hofje niet echt verborgen. Sinds de start in 1787 biedt het hofje woonruimte aan eenzame dames.

blank Frans Hals Museum in Haarlem Zien Musea & galleries schilder

Frans Hals Museum

Frans Hals is de beroemdste Haarlemse schilder. In het naar hem genoemde museum is een selectie van zijn mooiste en grootste schilderijen te zien.

blank Teylers Museum in Haarlem Zien Musea & galleries historie fossiel ovale zaal

Teylers Museum

Het oudste museum van Nederland waar het publiek al sinds 1784 welkom is om te kijken naar voorwerpen van kunst en wetenschap.

blank Archeologisch Museum in Haarlem Zien Museum bezoeken historie bodemvondsten

Archeologisch Museum

Dit museum zit heel toepasselijk onder de grond. Je leert de geschiedenis van Haarlem kennen aan de hand van vondsten uit de bodem.

Ontdek de leukste plekjes om te winkelen


Winkels
blank De Hallen in Haarlem Zien Musea & galleries museum moderne hedendaagse kunst

De Hallen

Moderne en hedendaagse kunst vind je in De Hallen Haarlem. In de collectie nemen kunstenaars de moderne samenleving kritisch onder de loep.

blank Museum Het Dolhuys in Haarlem Zien Museum bezoeken mens in beeld verrassend

Museum Het Dolhuys

Dit museum van de geest brengt de mens in beeld in al haar facetten, in het bijzonder van mensen die in Nederland afwijken van de geldende norm.

blank Restaurant Zuidam in Haarlem Eten & drinken Koffie Lunch Borrel Diner diner uitzicht Spaarne

Restaurant Zuidam

Aan de Schaapmakersdijk kan je heerlijk lunchen en dineren. Zuidam speelt met de tijd, zowel in de uitstraling van het pand als in de menukaart.

blank Molen De Adriaan in Haarlem Zien Musea & galleries, Buurt, plein, park museum Spaarne uitzicht

Molen De Adriaan

Geniet van het uitzicht, kijkend over het Spaarne en Haarlem. In het museum maak je kennis met de eeuwenoude techniek om wind om te zetten in energie.

blank Taverne De Waag in Haarlem Eten & drinken Diner Zien Evenement muziekcafé optreden terras

Taverne De Waag

Aan het Spaarne ligt misschien wel het beroemdste muziekcafé in Haarlem. Nog steeds treden hier wekelijks muzikanten van over de hele wereld op.

blank Jopenkerk in Haarlem Eten & drinken Borrelen, Dineren bierbrouwerij grand café diner

Jopenkerk

Jopen heeft de eeuwenoude Haarlemse brouwtraditie in ere hersteld. Een voormalig godshuis is omgetoverd tot een moderne stadsbrouwerij en grand café.

Fotogalerie De Gang

De Gang is de oude toegang tot de Doopsgezinde Kerk. Door middel van exposities verbinden fotografen de buitenwereld met de kerk.

Bekijk de bronnen via de in de foto's.

Meer kant-en-klare gidsen voor een dagje Haarlem

Gratis stadsgids

Haarlem

Dwaal langs de leukste hotspots van de Kleine Houtstraat

Gratis stadsgids

Haarlem

Een gids vol ambachtelijke broodjes en gezonde smoothies

Gratis stadsgids

Haarlem

15 hotspots die je als echte fashionista niet mag missen

Alle gidsen


LeukeTip

in 5 minuten je eigen stadsgids

www.leuketip.nl

LeukeTip marker